Ons craniosacraal systeem

Gemakkelijk betalen met je mobiele bank-app

Paiement facile avec votre application bancaire mobile

Ons Craniosacraal systeem, zo kort mogelijk uitgelegd...

Even vooraf; deze uitleg is in oorsprong vrij theoretisch, en is eigenlijk louter bedoeld voor diegenen die meer willen weten over het menselijk lichaam. Ik zal mijn best doen hem zo duidelijk mogelijk neer te schrijven.

Om jullie beter te laten begrijpen wat craniosacraaltherapie is en hoe het werkt, moet ik eerst het craniosacrale systeem zelf even uitleggen.

Het craniosacrale systeem is zoals een 'huis' voor het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg).

De buitenmuur van het huis wordt gevormd door door de schedelbotten (cranium), de wervels en het heiligbeen.

Daar binnenin zitten de membranen (vliezen) en ruggenmerg- en hersenvocht. Dat is onze spouw- en binnenmuur :-)

Samen beschermen en omringen zij de hersenen en het ruggenmerg en het craniosacrale systeem.

Wat meer over die fameuze vliezen nu...

De buitenste laag van dat beschermend vlies heet de dura mater. Dit vlies ligt tegen de binnenkant van de schedel aan. Het strekt zich verder uit naar beneden langs de wervelkolom rond het ruggenmerg.

De dura mater heeft zeer weinig aanhechtingen binnen de wervelkolom. Zo kan de ruggengraat maximaal bewegen zonder ergens aan 'vast te hangen'. Onderaan is ze stevig vastgehecht aan het sacrum (heiligbeen). Zij vormt een compleet waterdichte buitenste beschermlaag voor het ruggenmergvocht.

Net als de luchtwegen of het hart- en bloedvatenstelsel is het craniosacrale systeem een fysiologische systeem met zijn eigen ritme.

Dit ritme komt tot stand door de productie (aanmaak, afgifte) en de reabsorptie (het opnieuw opnemen) van hersenvocht.

 

Het volume van de vloeistof in het systeem verandert voortdurend; stijgen en dalen in een tempo van ongeveer zes tot twaalf cycli per minuut. Deze ritmische beweging helpt om het hersenvocht heel het systeem rond te laten circuleren.

Dit is belangrijk, gezien de vele functies die dit hersenvocht op zich neemt. Hier volgen er een paar:

* Verstrekken van voedingsstoffen aan de hersenen en het ruggenmerg

* Metabolische afvalproducten verwijdere

* Fungeert als een schokdemper

* en zacht 'waterbed' voor je brein om de effecten van de zwaartekracht op je hersenen en je schedel te verminderen

* Handhaven van een omgeving die goede zenuwtransmissie ondersteunt

Als het systeem zich vult met vloeistof rekt het buitenste vlies (de dura mater) een heel klein beetje uit. Dit vlies ligt tegen de schedelwand aan, en die stretch zal dus ook een beweging van de schedelbotten veroorzaken.

Die beweging zit hem vooral in de schedelnaden. Zij openen en sluiten zich (ZEER subtiel!). Ook in de rest van ons lichaam is dit ritme voelbaar.

Tijdens opleidingen craniosacraaltherapie leren studenten hoe ze het craniosacraal systeem moeten evalueren om beperkingen ervan te detecteren.

Het craniosacrale systeem speelt immers een ontzettend belangrijke rol in de ontwikkeling en prestaties van het centrale zenuwstelsel.

Daarom is het belangrijk dat het zo goed mogelijk functioneert. Dit is iets waar we in onze sessies naar zullen toewerken.

 

Geen enkele van de toegepaste tehnieken heeft de pretentie de reguliere geneeskunde te willen vervangen. Zij willen echter wel een waardevolle aanvulling zijn van de traditionele geneeskunde. Ik raad u zelfs aan iw dokter in te lichten over de sessies die u bij mij neemt als aanvulling, en indien gewenst bezorg ik graag alle nodige info aan uw arts.

 

Ni la technique Nadiki, ni la technique Craniosacrale, ni aucune autre technique que j’applique n’ont la prétention de vouloir/pouvoir remplacer la médecine traditionnelle mais peuvent représenter un complément intéressant et utile à une thérapie traditionnelle.

Je vous conseille même d’informer votre médecin, spécialiste…des séances que vous suivez chez moi et, s’il le désire, je peux personnellement l’informer à ce sujet.