Cranio & SER

Geen enkele van de toegepaste tehnieken heeft de pretentie de reguliere geneeskunde te willen vervangen. Zij willen echter wel een waardevolle aanvulling zijn van de traditionele geneeskunde. Ik raad u zelfs aan iw dokter in te lichten over de sessies die u bij mij neemt als aanvulling, en indien gewenst bezorg ik graag alle nodige info aan uw arts.

 

Ni la technique Nadiki, ni la technique Craniosacrale, ni aucune autre technique que j’applique n’ont la prétention de vouloir/pouvoir remplacer la médecine traditionnelle mais peuvent représenter un complément intéressant et utile à une thérapie traditionnelle.

Je vous conseille même d’informer votre médecin, spécialiste…des séances que vous suivez chez moi et, s’il le désire, je peux personnellement l’informer à ce sujet.

 

SER (Somato Emotional Release) betekent letterlijk het losmaken/loslaten van emoties die zich in een bepaald lichaamsdeel hebben ingeworteld. Vaak gaat dat over het hart, maar het kan evengoed om een stuitbeen, een ruggenwervel, je lever, baarmoeder, of je oren gaan.

 

Sommige gebeurtenissen gaan gepaard met hevige emoties zoals angst, verdriet, woede, enz... Een ongeval, misbruik, of een andere traumatische gebeurtenis maakt op het moment van het voorval emoties in ons wakker. We zijn gekwetst, en zoals een wonde soms een litteken nalaat, kunnen we ook emotionele kwetsuren in het lichaam vinden. Met ons verstand kunnen we deze gebeurtenissen proberen te verwerken, en bij sommigen lukt dat aardig.

 

 

Ons lichaam heeft echter een andere manier, een ander ritme van verwerking. Soms volgt het ons verstandelijk/emotioneel verwerkingsproces, maar soms kan het lichaam niet helemaal volgen. Het is namelijk alsof het lichaam op het moment van een trauma een opname maakt van de indrukken, gewaarwordingen, geluiden, beelden en emoties van dat gebeuren.

Die opname zit soms zo diep gegrift dat je jaren later nog nerveus wordt van een bepaald geluid, misselijk van een bepaalde geur of bang voor een bepaalde stem.

 

Tijdens een SER sessie werken we met de opnames van het lichaam, en proberen we het lichaam er zich van bewust te maken dat dat ene traumatische moment niet meer in het NU ligt, en dat mag worden losgelaten wat weg kan. In vele gevallen is het lichaam zeer blij dat het gehoord wordt in zijn leed. We zien dan vaak dat deze lichaamsdelen ontspannener, lichter gaan aanvoelen.

Op die manier kunnen we een psychologische verwerking mooi gaan ondersteunen op fysiek en emotioneel niveau, en kunnen cranio en SER een aanvulling zijn op een reguliere psychologische of psychiatrische behandeling.