Craniosacraaltherapie

Gemakkelijk betalen met je mobiele bank-app

Paiement facile avec votre application bancaire mobile

Craniosacraaltherapie

 

Is een zachte manuele therapie, die begin van de 20ste eeuw is ontstaan vanuit de osteopathie. Toen ontdekte dr. Sutherland dat de schedelbotten geen vastzittend geheel zijn, maar konden bewegen, een beetje zoals de kieuwen van een vis. Een aantal experimenten op zichzelf leerde hem dat hij verscheidene klachten overal in zijn lichaam kreeg als hij bepaalde beweging van zijn schedelbotten blokkeerde. Zo ontstond de craniale osteopathie, waarin men zich ging focussen op storingen in de craniale bewegingen om zo allerlei klachten te verlichten. In de jaren 1970 merkte Dr. Upledger, eveneens osteopaat, dat ook de ruggengraat, met het heiligbeen (sacrum) als voornaamste bot, hetzelfde bewegingsritme heeft als de schedel, en de craniosacrale therapie was geboren.

 

Door een lichte aanraking van het lichaam voelt de therapeut stoornissen in de bewegingen van het lichaamsvocht. Die stoornissen weerspiegelen de diepere oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen. Langs diezelfde aanraking wordt de zelfgenezende kracht van het lichaam gestimuleerd om alles wat hindert los te laten.

 

Je zelf-regenererende kracht: rusten is goed

Slapen/rusten is regenereren. Als we wakker zijn gaat 80% van al onze energie naar onze hersenen. De overige 20% kan ons lichaam gebruiken om te bewegen, verteren, enz.…. Als we rusten of slapen zetten we even ‘onze computer op stand-by’ en hebben onze hersenen veel minder energie nodig. Dan kan ons lichaam meer energie gebruiken om zichzelf te repareren. Daarom voelen we ons na een dutje meestal weer fit.

 

Stress en ziekte

Maar soms slaap je slecht door stress of pijn. Of je piekert dag en nacht en daardoor heb je het gevoel nooit rust te hebben. Of misschien heb je een slepende ziekte of een zit je in een langdurig genezingsproces die beiden zwaar op een lichaam kunnen wegen. Dan kan craniosacrale therapie helpen. In een aantal stappen (sessies) wordt je lichaam uitgenodigd om ‘zijn computer even op stand-by te zetten’, zoveel mogelijk in rust te gaan en zich te herstellen.

 

 

 

Geen enkele van de toegepaste tehnieken heeft de pretentie de reguliere geneeskunde te willen vervangen. Zij willen echter wel een waardevolle aanvulling zijn van de traditionele geneeskunde. Ik raad u zelfs aan iw dokter in te lichten over de sessies die u bij mij neemt als aanvulling, en indien gewenst bezorg ik graag alle nodige info aan uw arts.

 

Ni la technique Nadiki, ni la technique Craniosacrale, ni aucune autre technique que j’applique n’ont la prétention de vouloir/pouvoir remplacer la médecine traditionnelle mais peuvent représenter un complément intéressant et utile à une thérapie traditionnelle.

Je vous conseille même d’informer votre médecin, spécialiste…des séances que vous suivez chez moi et, s’il le désire, je peux personnellement l’informer à ce sujet.